Als jeugdarts kun je veel betekenen voor ouders en kinderen

28 juni 2023

Na lange tijd in ziekenhuizen te hebben gewerkt, koos kinderarts Renske Lauwereys voor het consultatiebureau van Zorggroep Oude en Nieuwe Land. Nu heeft ze vaste werktijden en biedt het werk haar veel afwisseling en uitdaging. “Hier kan ik de tijd nemen om ouders goed te informeren.”

“Wat ik fijn vind aan het werken met kinderen, is dat ze leven in het hier nu. Als ze ziek zijn geweest en weer opknappen, dan zijn ze ook meteen helemaal weer positief: ‘kijk dokter, ik kan alles weer’. Daarnaast staan natuurlijk de ouders die bezorgd zijn en goed geïnformeerd moeten worden. Ik geef uitleg en luister goed naar hun zorgen en vragen. Daarmee voorkom ik dat de onrust bij ouders toeneemt, bijvoorbeeld als hun baby excessief huilt. Het geeft me veel voldoening om bezorgde ouders na een consult weer gerustgesteld naar huis te zien gaan.”

“Het verschil met mijn werk in het ziekenhuis is dat ik hier als kinderarts echt de tijd kan nemen om ouders adviezen te geven en om preventief te kijken. Op het consultatiebureau kunnen we veel betekenen voor de gezondheid, de ontwikkeling en de opvoeding van nul- tot vierjarigen.”

Renske Lauwereys (jeugdarts)

Afwisseling

“In het team werken we sinds een aantal jaren taakherschikt; de verpleegkundigen zijn opgeleid om taken over te nemen van de arts. Conform de richtlijnen kijken ze of er afwijkingen zijn aan hart, ogen of heupen. Ze onderscheiden pluis van niet pluis.  Zodra er afwijkingen zijn, wordt een van de artsen of verpleegkundig specialisten van ons team ingeschakeld. Dat betekent voor mij dat mijn werk me veel afwisseling biedt en ook voldoende uitdaging op geneeskundig gebied. Dankzij het taakherschikt werken kom ik regelmatig somatische problematiek tegen; dat maakt het afwisselend.”  

“Ons team bestaat uit één kinderarts, twee jeugdartsen met een kleine aanstelling, een basisarts, twee verpleegkundigen met de specialisatie Jeugdgezondheidszorg en assistenten.  De assistenten meten en wegen de baby’s en kinderen in de boxerruimte en maken de vervolgafspraken. De jeugdverpleegkundigen houden zelfstandig spreekuur en gaan op huisbezoek. Dat is het voordeel van de eerstelijnszorg van het consultatiebureau: we kunnen gemakkelijker thuis ondersteuning bieden. Het geeft ons zicht op de thuissituatie; maatschappelijke en financiële problemen hebben immers ook hun weerslag op de groei en ontwikkeling van kinderen.”

“’s Morgens tussen half negen en half een houd ik spreekuur; ’s middags is er tijd voor overleg, administratie, verwijzingen maken en regelklusjes. Met ons team werken we op twee locaties: op Urk en in Emmeloord. Meestal lunchen we samen in de koffiekamer en bij mooi weer maken we graag een lunchwandeling.”

Switch

“Hiervoor werkte ik 16 jaar als kinderarts in het ziekenhuis in Emmeloord en Lelystad. Een mooie, maar hectische baan met acute situaties. Toen het ziekenhuis sloot, vroeg ik me af of ik nog wel in de ziekenhuiszorg wilde blijven. Vervolgens kwam dit op mijn pad. Ik heb geen moment spijt gehad van de switch. Mijn huidige functie is vooral een signalerende; ik kijk hoe baby’s en kinderen zich ontwikkelen en verwijs zo nodig naar een specialist voor verder onderzoek en behandeling. Daarvoor werken we samen met ziekenhuizen in de regio. Soms mis ik de acute zorg of de mogelijkheid om ziektes zelf aan te pakken, maar dit werk past goed bij mij. Het  biedt met name op het brede sociaal-maatschappelijke vlak veel uitdaging.”

Populatie

“In de Noordoostpolder heb je als arts te maken met een heel diverse populatie en dat vind ik boeiend. Emmeloord en Urk liggen dicht bij elkaar, maar verschillen enorm. In Emmeloord is de culturele diversiteit groot, er zijn allerlei bevolkingsgroepen. Op Urk is een mooie, hechte gemeenschap met het geloof als bindende factor. Zorgbehoeftige kinderen en hun ouders worden er  goed opgevangen; er staan altijd familieleden klaar om te helpen. De vaccinatiegraad is er beduidend lager dan in andere delen van Nederland. Ik laat ouders vrij in de keuze om hun kinderen al dan niet te vaccineren, maar zorg er wel voor dat ze goed geïnformeerd zijn over wat het betekent, zodat ze goed kunnen nadenken over hun beslissing.”  

Weidsheid

“Zelf woon ik nu 16 jaar in Lelystad. ’s Morgens rijd ik filevrij in een halfuur naar mijn werk en je kunt hier overal gratis parkeren. In de lente geniet ik van het uitzicht op de tulpenvelden; wat ‘s morgens nog groen is, kan ’s middags ineens zijn ontloken in velden vol kleur. Ik houd van de weidsheid van het landschap, vooral bij zonsopkomst en -ondergang. En verder kom je hier niets tekort; de omgeving heeft alles te bieden wat je nodig hebt.”

Meer informatie

Wij hebben ruimte voor een extra jeugdarts. Heb je interesse of wil je meer informatie? Neem contact op met Job van Dijkhuizen (Gebiedsmanager Jeugdgezondheidszorg & Maatschappelijke Ondersteuning Urk) via j.vandijkhuizen@zorggroep-onl.nl of via 0527-636659. Of met Robert Witteveen (Gebiedsmanager Jeugdgezondheidszorg & Maatschappelijke Ondersteuning Noodoostpolder) via r.witteveen@zorggroep-onl.nl of via 0527-249465. De vacature vind je hier

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken