12 juni 2024

Helma werkt nu bijna 18 jaar voor woonzorgcentrum Zonnewiede. De uit Steenwijkerland afkomstige Helpende is daar begonnen in de flexpool. “Toen werkte ik nog overal in Steenwijk en omgeving. Zo heb ik het vak geleerd, want ik deed veel ervaring op. Ooit ben ik begonnen in de gezinsverzorging. Het mensen helpen en verzorgen zit gewoon in mij…ik vind dat prachtig”. 

“Ik heb een combi-baan: ik werk als helpende in de zorg en ook op de dagbesteding”, vertelt Helma. “Soms pak ik ook diensten op als welzijn assistent. Dat maakt mijn dagen eigenlijk nooit saai. Elke dag kom ik voor iets anders. Soms kom ik voor een zorgdienst, soms kom ik om gezellig met mensen te bloemschikken of zing ik gezellig mee als er een koor komt. Ook vind ik het mooi om al die verschillende mensen te ontmoeten. Zowel de vaste bewoners, als bewoners uit de aanleunwoningen en vanuit de buurt mag in ik mijn werk ontmoeten. Dat is toch prachtig?”

Dementie

“Ik vind het vooral heel erg leuk dat ik deze werkzaamheden allemaal met elkaar mag combineren”, vertelt Helma. Ik val in als er ziekte is en zie allerlei afdelingen van Zonnewiede. Ik wandel met bewoners en help bij de gymnastiek. Het mooiste vind ik om met cliënten met dementie te werken. Dat is een bijzondere doelgroep. Zo was ik niet zo lang geleden naast een mevrouw gaan zitten, die geen puf meer had om mee te doen met de gymnastiek. Ik begon mee te zingen met de muziek die aanstond en niet veel later zij dus ook. Ze kreeg een glimlach van oor tot oor en bewoog mee met haar handen boven het hoofd. Zat ze toch ineens te gymnastieken!”

“Bewoners met dementie zijn heel verrassend. En het ligt echt aan jezelf hoe fijn je met deze bewoners om kunt gaan. Ik ging gewoon naast deze mevrouw zitten en nam dus initiatief. Ik probeerde aan te sluiten bij haar en ze reageerde er goed op. Uiteindelijk een win-win voor ons allebei, want we hadden allebei een leuke ochtend.”

Voor de camera

“Ik zou eerst alleen even op de foto gaan”, vertelt Helma, “maar het werd een video! Dat vond ik wel even spannend, want zoiets wil ik goed voorbereiden. Maar het was ontzettend leuk om mee te doen en te vertellen over mijn werk. ZONL is een leuke werkgever, waar ik de ruimte krijg om te doen wat ik leuk vind. Iedereen wil toch zo’n werkgever? Er moeten gewoon meer mensen in de zorg komen werken, want het is hartstikke mooi werk!”

Meer informatie

Ben je ook toe aan ruimte? Bekijk dan of jouw droombaan vandaag al beschikbaar is!

Kun je de vacature die je zoekt niet vinden?

Maak een JobAlert aan en ontvang een melding per mail
wanneer er nieuwe vacatures zijn!

Jobalert aanmaken